Mojca Mavec: Fežuada - brazilska enolončnica

Feijoada Feijoda (slovensko: fežuada), izvira iz besede feijão, kar po portugalsko pomeni fižol. Je fižolova enolončnica, nacionalna jed Brazilije, predvsem Ria de Janeira, medtem ko ostale dele Brazilije predstavljajo druge regionalne jedi.
Sestavine
- 250 g fižola
- 300 g svinjskih reber
- 100 g pamceta
- 2 klobasi za kuhanje
- 300 g svinjskega pleča
- 2 čebuli
- 3 stroki česna
- žlička mletega čilija
- 2 lovorjeva lista
- sol, poper
- 4 žlice rdečega vina
Priprava
- Nasesekljamo čebulo in česen, narežemo vse kose mesa in klobase.
- Posamenzne vrste mesa vsakega posebej popečemo in shranimo na toplo.
- V posodo dodamo vse kose mesa, klobaso, fižol, dodamo lovorjev list in malo rdečega vina ali kisa.
- Fežuada se kuha dobri dve uri, da se meso in fižol zmehčata.
Uporabljeni izdelki