Hrustljavo zapečen piščanec z medeno balzamično glazuro in grozdjem - Blog - Coincasa Slovenija

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Brezplačna dostava za naročila nad 50 €.

Blog

Hrustljavo zapečen piščanec z medeno balzamično glazuro in grozdjem

3. november 2020 | Kuharski recepti
Hrustljavo zapečen piščanec z medeno balzamično glazuro in temnim grozdjem

Če se Vam zdi, da je piščanec dolgočasna izbira za kosilo, se motite. Sam po sebi res nima izrazitega okusa in če ga vselej znova pripravljate zgolj s ščepcem soli, se okusa lahko hitro naveličaš. Ravno zato, ker je meso nežno in neizrazito, piščanec toliko bolje prenaša okuse, s katerimi ga kombinirate. Včasih so dovolj že različne kombinacije začimb in zelišč, občasna smetanova omaka ali pražene gobice, ki jih, dokler pridno rastejo v bližnjih gozdičkih, kar se da izkoristite.

Je pa tu še ena zadevica, ki piščanca lahko spremeni v pravi mali gurmanski užitek. Sadje! Ja, tudi mi smo bili dolgo časa skeptični glede kombiniranja sladkih sadežev s slanim mesom. A ravno to dvoje se lahko čudovito poveže in ustvari pravo harmonijo okusov.

Sestavine (za 1 osebo)
  • 2 zgornja dela piščančjih beder (s kožo!)
  • 2 žlici kvalitetnega oljčnega olja
  • polna čž masla
  • timijan
  • sol in poper
  • 1 večja rdeča čebula
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • žlica medu
  • dve vejici temnega grozdja

Priprava

  1. Meso s kuhinjsko brisačko dobro osuši. Natri ga s sveže mleto soljo in poprom ter osmukano vejico svežega timijana (lahko uporabiš tudi suhega).
  2. V ponvi na srednji temperaturi segrej olje z maslom. Ko se maščoba primerno segreje, nanjo položi meso in sicer s kožo navzdol. Meso peci dobrih pet minut, pri tem pa ga ne premikaj. Če se ti zdi, da je temperatura previsoka in se meso prične smoditi, temperaturo nekoliko znižaj.
  3. Ko se kožica hrustljavo zapeče, meso obrni in par minutk peci še na drugi strani. Meso preloži na krožnik.
  4. Temperaturo znižaj, ter prilij balzamični kis in med. Z metlico dobro premešaj. Dodaj na krhlje nareznao rdečo čebulico in jo dobro povaljaj v omaki. Peci nekaj minutk, nato v ponev vrni še meso.
  5. Ponev preloži v ogreto pečico in peci približno 15 minut. Nato dodaj vejici grozdja in peci še enkrat toliko. Nato ponev vzemi iz pečici in sestavine preloži na krožnik.
  6. Ponev vrni na štedilnik. Po želji lahko v omako iztisneš nekaj grozdovih jagod. Sedaj lahko omako nekoliko zgostiš tako, da jo med stalnim mešanjem (najbolje z metlico) segrevaš ali pa jo z kakšno žlico vode malce razredčiš, in zopet med segrevanjem mešaš. Odvisno kako gosta ali redka je. Poskusiš in po okusu začiniš s soljo in sveže mletim poprom.
  7. Meso, čebulico in grozdje serviraš na krožnik, preliješ z omako ter okrasiš z vejicami svežega timijana. Ko poješ vse, kar je na krožniku, omako ki ostane popivnaš s kosom (svežega doma pečenega) kruha.

Uporabljeni izdelki

Recept pripravila: Katja - Cook & Eat & Smile