Hrustljavo zapečen piščanec z medeno balzamično glazuro in grozdjem
3. november 2020 | Kuharski recepti

Če se Vam zdi, da je piščanec dolgočasna izbira za kosilo, se motite. Sam po sebi res nima izrazitega okusa in če ga vselej znova pripravljate zgolj s ščepcem soli, se okusa lahko hitro naveličaš. Ravno zato, ker je meso nežno in neizrazito, piščanec toliko bolje prenaša okuse, s katerimi ga kombinirate. Včasih so dovolj že različne kombinacije začimb in zelišč, občasna smetanova omaka ali pražene gobice, ki jih, dokler pridno rastejo v bližnjih gozdičkih, kar se da izkoristite.
Je pa tu še ena zadevica, ki piščanca lahko spremeni v pravi mali gurmanski užitek. Sadje! Ja, tudi mi smo bili dolgo časa skeptični glede kombiniranja sladkih sadežev s slanim mesom. A ravno to dvoje se lahko čudovito poveže in ustvari pravo harmonijo okusov.
Sestavine (za 1 osebo)
- 2 zgornja dela piščančjih beder (s kožo!)
- 2 žlici kvalitetnega oljčnega olja
- polna čž masla
- timijan
- sol in poper
- 1 večja rdeča čebula
- 2 žlici balzamičnega kisa
- žlica medu
- dve vejici temnega grozdja
Priprava
- Meso s kuhinjsko brisačko dobro osuši. Natri ga s sveže mleto soljo in poprom ter osmukano vejico svežega timijana (lahko uporabiš tudi suhega).
- V ponvi na srednji temperaturi segrej olje z maslom. Ko se maščoba primerno segreje, nanjo položi meso in sicer s kožo navzdol. Meso peci dobrih pet minut, pri tem pa ga ne premikaj. Če se ti zdi, da je temperatura previsoka in se meso prične smoditi, temperaturo nekoliko znižaj.
- Ko se kožica hrustljavo zapeče, meso obrni in par minutk peci še na drugi strani. Meso preloži na krožnik.
- Temperaturo znižaj, ter prilij balzamični kis in med. Z metlico dobro premešaj. Dodaj na krhlje nareznao rdečo čebulico in jo dobro povaljaj v omaki. Peci nekaj minutk, nato v ponev vrni še meso.
- Ponev preloži v ogreto pečico in peci približno 15 minut. Nato dodaj vejici grozdja in peci še enkrat toliko. Nato ponev vzemi iz pečici in sestavine preloži na krožnik.
- Ponev vrni na štedilnik. Po želji lahko v omako iztisneš nekaj grozdovih jagod. Sedaj lahko omako nekoliko zgostiš tako, da jo med stalnim mešanjem (najbolje z metlico) segrevaš ali pa jo z kakšno žlico vode malce razredčiš, in zopet med segrevanjem mešaš. Odvisno kako gosta ali redka je. Poskusiš in po okusu začiniš s soljo in sveže mletim poprom.
- Meso, čebulico in grozdje serviraš na krožnik, preliješ z omako ter okrasiš z vejicami svežega timijana. Ko poješ vse, kar je na krožniku, omako ki ostane popivnaš s kosom (svežega doma pečenega) kruha.
Uporabljeni izdelki
Recept pripravila: Katja - Cook & Eat & Smile