Kavno rožičevi muffini s cimetom (in to brez kave) - Blog - Coincasa Slovenija

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Brezplačna dostava za naročila nad 50 €.

Blog

Kavno rožičevi muffini s cimetom (in to brez kave)

4. december 2020 | Kuharski recepti


Hitro pripravljeni kolački, v katere namesto skodelice kave zamešate njen veliko bolj zdrav nadomestek, so odličen prigrizek za katerikoli trenutek dneva. Takrat ko ti v želodcu že malce kruli ali le, ko si zaželiš nekaj ravno prav sladkega. To, da kar pokajo od zdravja, pa je le še dodaten plus in razlog, da se jih lotiš tudi ti. To niso puhaste in kremaste, sladkorja polne majcene tortice, temveč nekoliko slajša malica z močnim čokoladnim okusom. Pa čeprav čokolade skorajda ne vsebujejo, kakav pa sploh ne.

In zakaj cikorija in ne kava? Cikorija je izjemno zdrava. Je dober vir vitaminov A, B in C, v njej je tudi precej kalcija, fosforja, magnezija in cinka. Polna je vlaknin zato blagodejno vpliva na črevesno floro. Izboljša absorbcijo hranil in sodi med naravne prebiotike (ki so nujni spremljevalec bolj znanih probiotkov). Cikorija čisti in krepi telo, izboljšuje razpoloženje ter preprečuje številne bolezni, zagotovo pa ni razlog za neprespane noči.

Še nekaj o rožičih. Rožičeva moka je veliko slajša od kakava, seveda od tistega presnega, nesladkanega kakava. Je bogat vir antioksidantov ter vsebuje številne vitamine in minerale. Zaradi visoke vrednost kalcija ohranja močne in zdrave kosti, zaradi selena pa zdravo delovanje ščitnice. Vitamin E med drugim poskrbi za lepo kožo, visoke vrednosti prehranskih vlaknin pa za presnovo in različne prebavne težave. Nase uspešno vežej različne strupene snovi in s tem čisti telo. Za razliko od kakav rožiči niso poživilo in tako kot cikorija ne vsebuje kofeina (kakav ga).

Za 10 manjših ali 6 večjih kolačkov…

Sestavine:

  • 50 g drobnih ovsenih kosmičev
  • 100 g svetle ajdove moke
  • 15 g rožičeve moke
  • 1/2 čž mletega cejlonskega cimeta*
  • 1/2 čž pecilnega praška
  • 1/2 čž sode bikarbone
  • 75 g kokosovega sladkorja**
  • 2 majhni jajci
  • 15 ml stopljenega kokosovega olja
  • 120 ml ohlajenega kavnega nadomestka***
  • 65 ml rastlinskega napitka****
  • malo grobo nasekljane temne čokolade
*neprimerno boljšega okusa od drugih vrst in edini, res pravi cimet

**lahko tudi več, če ti je ljubše bolj sladko pecivo; če kokosovega sladkorja nimaš, uporabi rjavega

***uporabila sem stoodstotno instant cikorijo, lahko pa izbereš projo ali kakšno drugo vrsto mešanega kavnega nadomestka, po želji pa tudi običajno instant kavo, kako blago ali močno ‘kavo’ pripraviš je seveda odvisno od tvojega okusa

****izberi slajše vrste rastlinskih napitkov, po možnosti brez dodanega sladkorja. Že rižev je krasen, moja tokratna izbira je bila kombinacija riževega in mandljevega napitka



Priprava

  1. Pečico segrej na 200 stopinj, pekač za muffine pa obloži s papirčki ali rahlo namasti silikonski pekač.
  2. V skledi zmešaj vse suhe sestavine.
  3. V drugi razžvrklaj jajca ter jim primešaj vse ostale sestavine: olje, mleko in ohlajeno žitno kavo. Te nato vlij med suhe sestavine in dobro premešaj.
  4. Z zmesjo napolni vdolbine za kolačke. Po želji na vrhu vsakega potresi malo nasekljane temne čokolade.
  5. Peci jih 20-25 minut, oziroma dokler zobotrebec po vbodu vanje ne ostane suh. Ohladi jih na rešetki ter po želji potresi s sladkorjem v prahu. 

Uporabljeni izdelki


Recept pripravila: Katja - Cook & Eat & Smile