Bananino pomarančna granola brez kosmičev
Hrustljava granola je nekaj, kar hitro prepriča prav vsakega. Nekateri jo posujejo po mrzlem mleku, drugi jo raje dajo v vročega in počakajo, da se malce omehča. Granola je zelo priljubljen dodatek jogurtu, pa naj bo živalski ali rastlinski, z njo pa dandanes radi posipajo tudi različne sadne smoothie sklede. Konec koncev pa je granola nekaj, kar lahko grizjaš kar tako. Brez vsega.
Sestavine:
- 45 g grobo nasekljanih orehov
- 25 g grobo nasekljanih indijskih oreščkov
- 25 g grobo nasekljanih mandljev
- 30 g bučnih semen
- 30 g sončničnih semen
- 10 g mletih lanenih semen
- 1 čž mletega cejlonskega cimeta
- malce sveže nastrganega muškatnega oreščka
- ščep fino mlete soli
- 1 dobro zrela, srednje velika banana (85 g olupljene)
- 60 ml oljčnega olja (z okusom pomaranče)
- 20 ml javorjevega sirupa
- ščep prave burbonske vanilije v prahu
- 10 -15 g nepraženega, nesladkanega kokosovega čipsa
- grški jogurt
- žlica makovih ali chia semen
- rezine pomaranče
- oljčno olje (z okusom pomaranče) (ali vsaj nekaj rezin sveže pomaranče)
Postopek:
Za granolo…
V skledi zmešaj nasekljane oreščke, semena in začimbe.
V mikserju zmiksaj dobro zrelo banano z javorjevim siruipom, vanilijo in oljčnim oljem (če nimaš pomarančnega mešanici dodaj nastrgano lupinico bio pomaranče). Suhe sestavine združi z mokrimi in dobro premešaj.
Pečico segrej na 160 stopinj. Pekač obloži s peki papirjem, nanj stresi granolo ter jo s spatulo poravnaj v eno plast in sicer na enakomerno debelino. Peci približno 15-20 minut, nato premešaj, dodaj kokosov čips ter peci še približno 10 minut. Počakaj, da se pečena granola ohladi, nato jo med rokami nalomi na poljubne velike koščke ter spravi v steklen kozarec.
Jogurtova skleda…
Grškemu jogurtu (z 10% m.m.) dodaj nekaj sveže banane, veliko pest hrustljave granole ter po želji še žličko makovih ali chia semen. Vse skupaj začini z oljčnim oljem z okusom pomaranče. Več ga bo, bolje bo. Če ga nimaš pa jogurtu dodaj nekaj rezin sveže pomaranče – le narezana bo spustila malo zaželenega soka.
DOBER TEK!
Na sliki:
Skleda Royal White
Krožnik Manufacture Rock V&B
Recept pripravila: Katja - Cook & Eat & Smile