SL HR EN
Količina:

0


Znesek:

0,00

Brezplačna dostava za naročila nad 50 €.

Blog

Mojca Mavec in magična čarobnost praznikov

5. januar 2022 | Pišejo o nas

Popotnica in voditeljica Mojca Mavec je znana po prefinjenem okusu – tako za oblačila kot za dekoracije doma. Ne nazadnje svojo novo oddajo Čez planke online snema pri sebi doma. Ker nas je zanimalo, kako bo v prazničnem času okrasila svoj dom, smo se povabili k njej na obisk in z nami je delila svoje skrivnosti okraševanja.

Kakšna je pri vas tradicija glede okrasitve vašega doma za praznični čas?
Praznični čas me vedno popelje v otroštvo, v toplo dnevno sobo moje babice, kjer je stala jelka. Nikoli je nismo postavljali skupaj, okrašeno drevesce se je pojavilo čez noč, kot da je prišlo naravnost iz čudežne dežele.To čarobnost poskušam za praznike ohranjati tudi danes. 

Znani ste po izbranem okusu, kakšni okraski so vam všeč?
Obožujem steklo. Veliko steklovine na pogrnjeni mizi, lepi kozarci na stari kredenci, že to je lep okras. Stanovanje je lahko čudovit razstavni prostor. Moje vodilo je, da je lepe stvari škoda zaklepati v omare – treba jih je uporabljati!

Na kakšno okrasitev boste stavili letos? 
Za praznične dni rada postavim pomarančne pomandre. Že ko jih sestavljam, prijetno zadiši. Za praznike so mi všeč svetle barve, beli prti, zlati detajli. To je čas, ko predmeti v hiši dobijo novo vlogo. Ogledalo z lepim okvirjem je lahko podstavek za lepe kozarce, kelihi postanejo svečniki – igrajmo se, tudi če smo odrasli. 

Kakšno pa je vaše drevesce? 
Imam vedno isto jelko iz umetnih materialov, a vsako leto dobi kak nov detajl. Letos so tostekleni okraski, saj se jih je v zadnjih letih nabralo kar nekaj. Vsak ima svojo zgodbo. Nekaj krogel je v duhu dunajske moderne, druge so iz varšavske tovarne okraskov, ki sem jo pred kratkim obiskala in je del lepe družinske zgodbe, čudovite okraske vedno najdem v trgovini Coincasa, ki je sploh pravljična dežela za vsako ljubiteljico dekoracije, kot sem sama.

Se poigrate tudi z osvetlitvijo? 
Zvečer je včasih osvetljena samo jelka. In drevesa pred hišo. Tišina in drobne luči. To je moja mala decembrska meditacija. V praznični čas se uvršča tudi bogato okrašena miza.

Kakšen je vaš okus in kaj mizo naredi še posebej slavnostno? 
Veliko kozarcev, tudi če ni vse v kompletu. Več ko je stekla, bolj je razkošno. Mizo rada okrasim tudi z zimskim vejevjem, oreščki, stvarmi, ki na njej mirno lahko ostanejo dlje časa, ne samo za imenitno večerjo. Obožujem tudi male kavne skodelice z zlatimi detajli. Te so lahko čudoviti okraski, raztreseni po prostoru.

   Kaj za božič na jedilniku vsekakor ne
   sme 
manjkati?
   Potica! Potica je tako lepa slovenska
   tradicija. Vedno jo prinesem prijateljem
   po svetu. Živim ob mali, domači
   prodajalnipotice, kjer vsak dan zadiši
   po pehtranki, slivovi, čokoladni, makovi
   potici. So moj najboljši vir za praznične
   dobrote. Pri nas doma se za božič vedno pripravlja tudi polenovka. To je očetova domena
   in dediščina kraškega dela družine.
Pečete tudi piškote? 

Odkar imamo v družini hitre prstke, vedno. To je obrt, ki jo skrbno čuvajo otroci, in vsako leto še kako pazijo, da je ne pozabimo.

Za prijetno domače vzdušje poskrbijo tudi dišave – po čem pri vas diši med prazniki?
Po pomarančah, cimetu, domačem ingverjevem čaju in kardamomu. Tega rada natrem v čaj ali kavo vse leto. 

Kako pa se lotite zavijanja daril? 
Ojoj, darila, ta vedno vzamejo največ časa! (smeh) Nisem v paniki, za večino poskrbim že čez leto. A tudi če so majhna in simbolična, si zanje vzamem veliko časa in spretnosti pri zavijanju. Zato že med letom zbiram lepe škatlice in škatle, ki potem precej olajšajo »pakiranje«. Darila rada okrasim z naravnimi dodatki: vejico brinja, smreke, šipka. Dobro se obnesejo tudi male ovojnice s posebnimi sporočili. Te me sicer izdajajo. Zdaj že najmlajši vedo, da je darilo od tete, in ne Božička! Se mi zdi, da potrebujem novo taktiko ...


Prispevek objavljen v reviji:
NAŠ DOM (December-Januar 2021/2022, številka 6)
Petra Kancler