SL HR EN
Količina:

0


Znesek:

0,00

Brezplačna dostava za naročila nad 50 €.

Kategorije

Afriška namizna igra Mancala

Afriška namizna igra Mancala
  • Afriška namizna igra Mancala
  • Afriška namizna igra Mancala
Namizna igra Mancala je zabavna družabna igra za dva igralca. Izvira iz 4. stoletja našega štetja iz Afrike (na to kažejo ostanki igre, ki so jih našli na ozemlju Etiopije in Eritreje) in je ena od najstarejših družabnih iger, ki jih igramo še danes.

Čas igranja: 45 do 60 minut.

Igra vsebuje igralno ploščo iz bambusa in 48 rečnih kamenčkov. Plošča se zloži, tako da lahko kamenčke po zaključku igre varno spravite.
Velikost igralne plošče: 45 x 14 x 3 cm (zložena plošča je pol krajša).

Cilj igre: zbrati čim več kamenčkov v svoji shrambi. Zmaga igralec, ki ima v svoji shrambi več kamenčkov.

Priprava: v vsako od šestih jamic na svoji strani igralne plošče dajte 4 kamenčke, vaš nasprotnik pa naredi enako na nasprotni strani. Igra bo krajša, če daste v vsako jamico 3 kamenčke. Igrate vedno v nasprotni smeri urinega kazalca (proti desni). Shramba na desni strani je vaša in v njej hranite kamenčke, ki jih pridobite. 6 jamic na vaši levi je vaših. Kamenčke premikajte samo z eno roko. Kamne, ki se jih dotaknete, morate premakniti. Kamenčke lahko dajete le v svojo shrambo (in ne v shrambo nasprotnika).

Potek igre: vzemite vse kamenčke iz ene od jamic na svoji strani igralne plošče in jih začnite sejati proti desni, po vrsti po en kamenček v vsako jamico. Če pridete do svoje shrambe, dajte kamenček tudi vanjo. Če pridete do nasprotnikovih jamic, dajte po en kamenček tudi vanje. Ko razporedite vse kamenčke iz ene jamice, je na vrsti vaš nasprotnik, ki jih razporeja na enak način: vzame kamenčke iz ene od svojih jamic in jih začne sejati proti svoji desni, po vrsti po en kamenček v vsako jamico.

Posebna pravila: če zadnji kamenček v roki daste v svojo shrambo, nasprotnik en krog ne igra in ste ponovno na vrsti vi. Če zadnji kamenček v roki daste v eno od svojih jamic, ki je prazna, potem lahko daste v svojo shrambo tako ta zadnji kamenček kot tudi vse kamenčke iz nasprotnikove jamice, ki je nasproti vaše do tedaj prazne jamice.

Zaključek igre: igra se konča, ko je vseh 6 jamic enega od igralcev praznih. Njegov nasprotnik vzame vse kamenčke iz svojih jamic in jih da v svojo shrambo. Zmaga igralec, ki ima več kamenčkov v svoji shrambi.

Namig: za pravila igre in način igranja na spletu poiščite tudi kakšen video.

Opozorilo: igra vsebuje majhne delčke, obstaja možnost zadušitve in zato ni primerna za otroke, mlajše od treh let.
  • Cena:

    22,99 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico